Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Studietiden kan oftast hoppas över om man har studerat på heltid och är klar med studierna. Vi kan då räkna på det arbete man haft före eller under studietiden.
Om man inte har något jobb efter man studerat klart räknas man som arbetslös om studierna är:
Om man varken avslutat eller avbrutit studierna räknas det som att man fortfarande studerar och då har man inte rätt till a-kassa.
Man har en kvalifikationstid på tolv månader på sig att klara arbetsvillkoret. Har man studerat på heltid kan kvalifikationstiden förlängas med samma antal månader som man studerat. Maximalt kan fem år hoppas över.
För att få förlänga kvalifikationstiden krävs följande:
Alla månader med minst 60 timmars arbete räknas med i arbetsvillkoret, även sommarjobb och extrajobb räknas. För att man ska få ersättning grundad på inkomsten måste man ha varit medlem i minst 12 månader*.
*Under mars-december 2020 räknas varje medlemsmånad som 4.
Man kan inte få a-kassa när man har studieuppehåll, eftersom studierna då inte är avslutade. Det har ingen betydelse om uppehållet är långt eller kort. Därför är det inte möjligt att få ersättning under sommarlovet.
Har man studerat deltid kan vi inte förlänga kvalifikationstiden.
När man är arbetslös kan vi i vissa fall godkänna att man studerar femton dagar på heltid och 20 veckor på max 50 procents studietakt. Det är viktigt att man ansöker till oss innan man påbörjar studierna. Det kan till exempel räknas som fortsättningsstudier och då har man inte rätt till någon ersättning alls.