Företagare

Ny lag från den 1 oktober 2025

 

Arbetslöshetsförsäkring gäller för både företagare och anställda. Det är samma inkomstvillkor för att kvalificera sig och samma krav för att räknas som aktivt arbetssökande för båda grupperna. Men en skillnad är att företagare inte kan jobba deltid i sitt företag och få a-kassa, det är bara möjligt för den som har ett ”godkänt företag”.

Dessa regler börjar gälla den 1 oktober 2025.

Inkomstvillkoret

För att kunna få a-kassa behöver man ha arbetat och haft inkomst. Inkomsten ska vara på minst 120 000 kronor under en 12-månadersperiod, så kallad ramtid.* Inkomsten ska vara fördelad så att man i minst 4 av de 12 månaderna har tjänat minst 11 000 kronor.  Det innebär i praktiken att företag med årsbokslut måste ha haft en lägsta årsinkomst på 132 000 kronor eftersom snittlönen räknas ut på ett helt år (12 månader): 132 000/12=11 000 kronor.      

Läs mer om ramtid här

Vad räknas som inkomst för företagare?

När inkomstvillkoret prövas får man använda arbetsinkomsterna från företaget. Det krävs alltså att man har tagit ut lön eller skattat för inkomster i företaget för att man ska kunna uppfylla inkomstvillkoret.  

  • Enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag: Som inkomst räknas arbetsinkomsterna från företaget, det vill säga företagets resultat före skatt och efter avdrag.
  • Kombinatör: Om man både arbetar i ett eget företag och har en anställning hos en arbetsgivare får lönen och företagets resultat efter avdrag och före skatt räknas ihop. Det betyder att båda inkomsterna ligger till grund för hur mycket man kan få. Detta gäller dock inte om företaget är ett så kallat godkänt företag.
  • Aktiebolag: Ersättning beräknas på den lön man tagit ut. Om du inte har tagit ut någon lön har du ingen rätt till arbetslöshetsersättning.
  • Egenanställning (om man utför uppdrag och fakturerar via ett faktureringsföretag). Som inkomst räknas den lön man får från faktureringsföretaget.

Vilken period ska företagares inkomster räknas på?

När inkomstvillkoret prövas är det första man gör att bestämma vilken period man ska räkna inkomsterna från verksamheten på, och det mest förmånliga alternativet av 3 ska väljas. Man räknar på ett av alternativen nedan:

  1. Inkomsten under de månader som en sökande varit verksam som företagare under ramtiden.
  2. Inkomsten av förvärvsarbete från verksamheten som framgår av det senaste beslutet om slutlig skatt.
  3. Den genomsnittliga inkomsten av förvärvsarbete från verksamheten under de två år som föregår senaste beslutet om slutlig skatt.

Det finns också en särskild skyddsregel för personer som har haft en anställning innan de påbörjade den egna verksamheten förutsatt att verksamheten upphör inom 60 månader från att den startades.

Vem är företagare?

I a-kassans värld delar man in alla som arbetar i två grupper: antingen är man anställd eller företagare. Det låter enkelt men alla med företag är inte företagare och ibland behövs inget företag för att man ska räknas som företagare.

  • Företagare är den som har en egen verksamhet som bedrivs yrkesmässigt och som man själv utför arbete i och har väsentligt inflytande över. Med ”yrkesmässigt” menar man att verksamheten bedrivs självständigt, varaktigt och med vinstsyfte och med ”väsentligt inflytande” menas att inkomsterna i verksamheten till stor del beror på personens kompetens, det arbete hen utfört och de beslut hen har fattat i verksamheten.

    Om en företagare överlåter sin verksamhet till någon annan men fortsätter att arbeta i den, eller ha ett väsentligt inflytande över den, anses personen ändå vara företagare.
  • Självständiga uppdragstagare räknas som företagare. Det finns ingen entydig definition av ”självständig uppdragstagare” men det som påverkar bedömningen är om man arbetar på eget ansvar och utan kontroll eller ledning från uppdragsgivaren, om man själv kan bestämma var man ska utföra arbetet, om man kan åta sig uppdrag för flera uppdragsgivare samtidigt, och om man själv står för samtliga utgifter och debiterar uppdragsgivaren den totala kostnaden för uppdraget enligt på förhand träffade avtal.

    Uppdragstagare som inte gör något av ovanstående, utan endast hoppar in och utför arbetsuppgifter och som bara har haft enstaka uppdragsgivare har betraktats som arbetstagare.

  • Familjeägt företag. Om man har ett nära släktförhållande till ägaren av ett företag kan man anses vara företagare även om man själv inte äger någon del av företaget. För att detta ska gälla behöver man personligen utföra arbete i verksamheten och ha ett väsentligt inflytande över den.

Om man inte har arbetat i sitt företag är man inte företagare. Om man inte har arbetat i verksamheten alls eller om man bara har vidtagit nödvändiga åtgärder på grund av oförutsedda händelser i verksamheten (av typen force majeure-karaktär), räknas man inte som företagare.

Ideella engagemang gör en inte till företagare. Om arbetet i verksamheten har en helt ideell karaktär, exempelvis en kooperativ ekonomisk förening som ordnar barnomsorg åt de egna barnen, och arbete som styrelseledamöter lägger ner i en bostadsrättsförening räknas inte som företagarverksamhet.  

Läs mer om hur Skatteverket ser på näringsverksamhet här.

”Godkänt företag” - undantag som ger rätt att arbeta och ha a-kassa

I normalfallet får man inte arbeta i en egen verksamhet när man är arbetslös och får arbetslöshetsersättning. Men det finns ett undantag och det är för den som fått ett beslut om ”godkänt företag”.

För att a-kassan ska kunna godkänna ett företag krävs att:

  1. man har varit verksam i företaget i minst sex månader vid sidan av ett annat arbete på minst halvtid inom ramtiden,
  2. arbetsinkomsten från verksamheten i genomsnitt per månad inte har överstigit 10 000 kronor och att
  3. varken arbetstid eller inkomsterna från verksamheten utökas under arbetslösheten.

Företagare som sätter verksamheten på paus kan räknas som arbetslösa

Om en företagare helt pausar sin näringsverksamhet är företaget inget hinder för ersättning från a-kassan. Att pausa helt innebär att ingen person får arbeta i företaget. Väljer man sedan att återuppta sin verksamhet igen behöver det gå 3 år innan man på nytt kan pausa verksamheten för att räknas som arbetslös. Ett alternativ kan då vara att helt skilja sig från verksamheten.

Avsluta ett lönsamt företaget – vad händer?

Skulle man välja att avsluta en lönsam verksamhet räknas det som om man har sagt upp sig och då blir man i normalfallet avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar. Ett företag räknas som lönsamt om det finns inkomster som överstiger fyra prisbasbelopp per år (totalt 235 200 kronor 2025). Om man blir av med sin enda uppdragsgivare och inkomsten uteblir helt kan andra regler gälla.