Företagare
Ny lag från den 1 oktober 2025
Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Arbetslöshetsförsäkring gäller för både företagare och anställda. Det är samma inkomstvillkor för att kvalificera sig och samma krav för att räknas som aktivt arbetssökande för båda grupperna. Men en skillnad är att företagare inte kan jobba deltid i sitt företag och få a-kassa, det är bara möjligt för den som har ett ”godkänt företag”.
Dessa regler börjar gälla den 1 oktober 2025.
För att kunna få a-kassa behöver man ha arbetat och haft inkomst. Inkomsten ska vara på minst 120 000 kronor under en 12-månadersperiod, så kallad ramtid.* Inkomsten ska vara fördelad så att man i minst 4 av de 12 månaderna har tjänat minst 11 000 kronor. Det innebär i praktiken att företag med årsbokslut måste ha haft en lägsta årsinkomst på 132 000 kronor eftersom snittlönen räknas ut på ett helt år (12 månader): 132 000/12=11 000 kronor.
När inkomstvillkoret prövas får man använda arbetsinkomsterna från företaget. Det krävs alltså att man har tagit ut lön eller skattat för inkomster i företaget för att man ska kunna uppfylla inkomstvillkoret.
När inkomstvillkoret prövas är det första man gör att bestämma vilken period man ska räkna inkomsterna från verksamheten på, och det mest förmånliga alternativet av 3 ska väljas. Man räknar på ett av alternativen nedan:
Det finns också en särskild skyddsregel för personer som har haft en anställning innan de påbörjade den egna verksamheten förutsatt att verksamheten upphör inom 60 månader från att den startades.
I a-kassans värld delar man in alla som arbetar i två grupper: antingen är man anställd eller företagare. Det låter enkelt men alla med företag är inte företagare och ibland behövs inget företag för att man ska räknas som företagare.
Om man inte har arbetat i sitt företag är man inte företagare. Om man inte har arbetat i verksamheten alls eller om man bara har vidtagit nödvändiga åtgärder på grund av oförutsedda händelser i verksamheten (av typen force majeure-karaktär), räknas man inte som företagare.
Ideella engagemang gör en inte till företagare. Om arbetet i verksamheten har en helt ideell karaktär, exempelvis en kooperativ ekonomisk förening som ordnar barnomsorg åt de egna barnen, och arbete som styrelseledamöter lägger ner i en bostadsrättsförening räknas inte som företagarverksamhet.
I normalfallet får man inte arbeta i en egen verksamhet när man är arbetslös och får arbetslöshetsersättning. Men det finns ett undantag och det är för den som fått ett beslut om ”godkänt företag”.
För att a-kassan ska kunna godkänna ett företag krävs att:
Om en företagare helt pausar sin näringsverksamhet är företaget inget hinder för ersättning från a-kassan. Att pausa helt innebär att ingen person får arbeta i företaget. Väljer man sedan att återuppta sin verksamhet igen behöver det gå 3 år innan man på nytt kan pausa verksamheten för att räknas som arbetslös. Ett alternativ kan då vara att helt skilja sig från verksamheten.
Skulle man välja att avsluta en lönsam verksamhet räknas det som om man har sagt upp sig och då blir man i normalfallet avstängd från ersättning i 45 ersättningsdagar. Ett företag räknas som lönsamt om det finns inkomster som överstiger fyra prisbasbelopp per år (totalt 235 200 kronor 2025). Om man blir av med sin enda uppdragsgivare och inkomsten uteblir helt kan andra regler gälla.