Arbetar du som konsult och har en högskoleutbildning är Akademikernas a-kassa din a-kassa. Det kostar 130 kronor per månad att vara medlem. Du behöver aldrig byta a-kassa igen, det är din kompetens och utbildning som räknas.

Vi är a-kassan för it-konsulter, finansiella rådgivare, miljökonsulter m.fl.

Alla a-kassor har samma regler och villkor för ersättning. Akademikernas a-kassa ansluter dig som arbetar som konsult och har har högskoleutbildning. Det innebär att du heller aldrig behöver byta a-kassa

Bli medlem du också

 


Att vara med i a-kassan ger dig:

Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet

Säkerställer att du har ekonomiskt stöd om du vill byta karriär och jobb.

Komplement till andra trygghetssystem

Ger bredare ekonomisk säkerhet och tillgång till karriärrådgivning om man kompletterar medlemskapet med att bli medlem hos något av våra fackförbund.

Stöd vid arbetsmarknadsförändringar

Hjälper dig vid teknologiska förändringar och andra omstruktureringar inom din bransch.

Till medlemsansökan

Det här är Akademikernas a-kassa

  1. Det kostar 140 kronor att vara med. Läs mer om avgiften här
  2. Våra medlemmar är mest nöjda av alla. Vi fick högsta betyg av alla a-kassor.
  3. Våra öppettider är varje vardag 8.30-16.30. Längst i branschen.
  4. Vårt mål är att man ska få utbetalning inom 31 dagar. 

Vad gäller för att få gå med i a-kassan?

Alla som någon gång har arbetat i Sverige kan bli medlem i a-kassan. För att bli medlem hos oss behöver man uppfylla ett av följande villkor.

  1. Jag har minst 150 svenska högskolepoäng (120 före 2007).
  2. Jag studerar just nu med målet minst 180 högskolepoäng.
  3. Jag har en utländsk högskoleutbildning som motsvarar en svensk kandidatexamen (Bachelor).

Så du som är konsult och uppfyller ett av villkoren ovan får självklart bli medlem i Akademikernas a-kassa. Läs mer om villkoren för att gå med i a-kassan.

Här är 10 exempel på konsulter som ofta har en akademisk examen

  1. Managementkonsult - Rådgör om strategiska och organisatoriska frågor, ofta med en examen i företagsekonomi, management eller liknande.
  2. IT-konsult - Ger teknisk rådgivning och lösningar, ofta med en examen i datavetenskap, IT eller systemvetenskap.
  3. Ekonomikonsult - Arbetar med finansiell rådgivning och analys, ofta med en examen i ekonomi eller finans.
  4. HR-konsult - Rådgör om personalfrågor och organisationsutveckling, ofta med en examen i HR, arbetsrätt eller beteendevetenskap.
  5. Strategikonsult - Hjälper företag att utveckla långsiktiga strategier, ofta med en examen i strategi, ekonomi eller företagsekonomi.
  6. Projektledningskonsult - Styr och leder projekt inom olika områden, ofta med en examen i projektledning, teknik eller management.
  7. Marknadsföringskonsult - Rådgör om marknadsstrategier och kampanjer, ofta med en examen i marknadsföring eller kommunikation.
  8. Juridisk konsult - Erbjuder juridisk rådgivning och stöd, ofta med en juristexamen eller annan relevant juridisk utbildning.
  9. Finansiell rådgivare - Ger råd om investeringar och finansiell planering, ofta med en examen i finans, ekonomi eller matematik.
  10. Miljökonsult - Arbetar med miljöfrågor och hållbarhet, ofta med en examen i miljövetenskap, biologi eller ekologi.

Dessa konsulter erbjuder specialiserad expertis inom sina respektive områden och deras akademiska bakgrund reflekterar ofta det specifika kunskapsområde de arbetar inom.

Konsult = egenföretagare?

Många konsulter med akademisk utbildning väljer att bli egenföretagare, vilket ger dem friheten att styra över sin egen karriär och specialisera sig inom sina expertområden. En del driver sina företag på heltid och arbetar med flera uppdragsgivare, medan andra kombinerar konsultverksamheten med en anställning för att få det bästa av två världar – säkerheten i en fast inkomst och flexibiliteten i att driva eget. Denna mix möjliggör för konsulterna att bredda sina kompetenser och anpassa sig efter marknadens behov. 

Villkoren för att få a-kassa är i princip samma för anställda och företagare. Det som skiljer är att man måste pausa sin verksamhet helt när man får ersättning. Det går inte att kombinera att fakturera för uppdrag och få a-kassa. Man behöver inte blanda in Skatteverket eller Bolagsverket, utan man intygar sin paus i företaget till oss på a-kassan. Läs mer om hur man pausar sin verksamhet här.