I augusti ökade antalet arbetslösa med 1 504 personer till totalt 18 003. Det är 32 procent fler än antalet arbetslösa i augusti 2023 och 19 procent fler än i januari 2024. 

Ökningen är framförallt ett resultat av att antalet som lämnar arbetslösheten är som lägst i augusti varje år. De senast 12 månaderna har i genomsnitt 1 900 personer lämnat arbetslösheten medan det i augusti i år endast var strax över 1 100. Antalet nya arbetslösa i augusti var också något högre än genomsnittet för de senaste 12 månaderna.

Arbetslösheten i augusti är nästan lika stor som i rekordmånaden augusti 2020, då covidpandemin hade som störst påverkan på våra medlemmars arbetsmarknad. Men det finns betydande skillnader mellan arbetslösheten nu och då. Antalet arbetslösa som fick sin ersättning från a-kassan är i år 10 procent lägre medan antalet som deltar i program med ersättning från Försäkringskassan är 25 procent högre. Detta är en tydlig indikation på att antalet som varit arbetslösa längre tid är högre nu än i augusti 2020. Antalet som varit arbetslösa mer än ett halvår och upp till ett år är 30 procent högre och antalet som varit arbetslösa längre än ett år är 13 procent högre. Samtidigt är antalet som varit arbetslösa upp till ett halvår 16 procent lägre.

Månadsstatistik augusti