En av fem deltidsarbetare skulle vilja arbeta heltid men har inte lyckats få ett heltids- arbete eller arbetar hos en arbetsgivare som bara erbjuder deltidstjänst. Och kvinnor arbetar betydligt mer deltid än män. Det visar en rapport från Akademikernas a-kassa.

- I vår rapport har vi tittat på orsakerna till att de sysselsatta i Sverige deltidsarbetar och det visar sig att många jobbar ofrivillig deltid. Vi ser också att många av våra medlemmar är deltidsarbetslösa och till viss del kan arbetslöshetsförsäkringen då fungera som en trygghet, säger Alexandra Oljans Ahlin, kommunikatör på Akademikernas a-kassa.

Det finns flera orsaker till att människor arbetar deltid. 20 procent av de deltidsarbetande uppger att de arbetar deltid för att man inte lyckats få ett heltidsarbete eller att arbetsgivaren bara erbjuder deltidsarbete, och siffran är något högre bland männen än bland kvinnorna, 23 respektive 19 procent. Att kvinnor tar större ansvar för barn och familj syns också tydligt – det är dubbelt så vanligt att kvinnor arbetar deltid för att de tar hand om barn, 12 procent kvinnor jämfört med 6 procent män. Även när det gäller deltidsarbete på grund av att arbetet är fysiskt eller psykiskt krävande är det dubbelt så hög andel kvinnor än män.

- Vi är ett av de mest jämställda länderna i världen men vi vet också att det finns flera områden där det fortfarande är stora skillnader mellan könen, och deltidsarbete är tydligt ett av dem, säger Alexandra Oljans Ahlin.

Siffrorna finns i den arbetslöshetsrapport som Akademikernas a-kassa tar fram varje år och som beskriver hur det ser ut på den svenska arbetsmarknaden när det gäller sysselsättning, arbetslöshet och a-kassa. Statistiken för deltidsarbetande gäller alla sysselsatta 20-64 år. 4,9 miljoner i Sverige är sysselsatta och av dem jobbar 14 procent deltid.

I Akademikernas a-kassa var det i maj 3 000 som var deltidsarbetslösa. Den som är deltidsarbetslös och uppfyller villkoren kan få a-kassa i som mest 60 veckor. Mer om det kan du läsa här.

 

Kontakt

Annika Stenberg
Kommunikationschef
annika.stenberg@akademikernasakassa.se
070-396 33 63

Alexandra Oljans Ahlin
Kommunikatör
alexandra.oljans.ahlin@akademikernasakassa.se
070-740 46 74

 

Akademikernas a-kassa är Sveriges största a-kassa med 780 000 medlemmar. Vi bidrar till en flexibel och trygg arbetsmarknad och ser till att människor som förlorat jobbet får den ersättning de har rätt till.