Ny lag om
arbetslöshetsförsäkring 2025

I oktober 2025 börjar en ny lag om arbetslöshetsförsäkring att gälla. Den nya lagen innehåller flera nya principer. De största förändringarna är att man kvalificerar sig via sina inkomster från arbete i stället för med arbetad tid som nu, och att tiden som medlem får betydelse för hur hög kompensationsnivå man kan få. Alla som får beslut om arbetslöshetsersättning från och med oktober 2025 omfattas av de nya reglerna och de som i oktober redan har en pågående period fortsätter på de regler som gäller nu.

Inkomst är grunden för a-kassa

Idag behöver man uppfylla ett arbetsvillkor för att kvalificera sig för a-kassa men i oktober 2025 ersätts det av ett inkomstvillkor. Inkomsten ska komma från förvärvsarbete och ska vara redovisade i den Arbetsgivardeklaration som månadsvis ska lämnas in till Skatteverket av arbetsgivarna.

Månadsutbetalningar

Arbetslöshetsersättningen kommer att beräknas och betalas ut månadsvis i efterskott. Den som är arbetslös ska själv lämna uppgifter om vilka bruttoinkomster från arbete man har rätt till för månaden. Man ska också själv redovisa tid som man har haft sjukpenning, vab eller föräldrapenning. Även tid som man inte av andra anledningar har kunnat arbeta ska redovisas.

Arbetslöshetskassan kommer i efterhand att stämma av inkomsterna mot den Arbetsgivarardeklaration som finns hos Skatteverket.

Om beloppen för kvalificering och ersättning

Det är regeringen som avgör vilka belopp som ska gälla för kvalificering till a-kassan och vilka inkomster den täcker, det gör de i en så kallad förordning. Men något beslut om kvalificeringsbelopp är ännu inte fattat. Trots att inget beslut är fattat har vi valt att redovisa de summor och belopp som har nämnts i vanligtvis välunderrättade källor.

De belopp vi redovisar här är alltså inte beslutade ännu, och så snart beslutet är fattat kommer vi att uppdatera texten. De preliminära beloppen är markerade med asterisk*.

Längden på medlemskapet avgör ersättningsnivån: 80, 60 eller 50 procent

Högsta ersättningsnivån i a-kassan är oförändrad, 80 procent de första 100 ersättningsdagarna. För att få en ersättningsnivå på 80 procent behöver man ha varit medlem i a-kassan i minst 12 månader. Personer som blir arbetslösa innan de hunnit vara med i 12 månader kan få ersättning med en lägre kompensationsnivå.

Kompensationsnivån blir:

  • 80 procent om man varit medlem i a-kassan minst 12 månader
  • 60 procent om man varit medlem 6-11 månader
  • 50 procent om man varit medlem 5 månader eller kortare

Arbetslöshetsförsäkringen kommer att täcka inkomster upp till 34 000* kronor. Den som har en inkomstförsäkring, exempelvis via sitt fackförbund, kan liksom idag, få ersättning som kompletterar a-kassans utbetalningar.

Ersättningsnivån sänks under arbetslösheten

Den ersättningsnivå man börjar på kommer att trappas ner med 10 procentenheter efter 100 ersättningsdagar. Efter 200 ersättningsdagar sänks den med ytterligare 5 procentenheter.

Inkomstvillkor

Inkomstvillkoret innebär att man under det senaste året ska ha haft

  1. en sammanlagd bruttoinkomst av förvärvsarbete på minst 120 000* kronor, och
  2. att man under 4 av månaderna har haft en inkomst på minst 11 000* kronor.

Hur länge man har arbetat avgör ersättningsperiodens längd: 300, 200 eller 100 dagar

Hur lång ersättningsperiod man får hos arbetslöshetskassan beror på hur länge man har haft inkomst från arbete innan arbetslösheten, i första hand året innan man blir arbetslös. Ibland kan man räkna på äldre inkomster, läs mer om överhoppningsbar tid nedan.

Alla månader som man har haft en bruttoinkomst från arbete på 11 000* kronor eller mer får räknas med.

Månader med inkomst bestämmer ersättningsperiodens längd:

  • 11 eller fler månader ger 300 dagar
  • 8, 9 eller 10 månader ger 200 dagar
  • 4, 5, 6 eller 7 månader ger 100 dagar

Om man inte uppfyller kravet på lägsta årsinkomst, 120 000* kronor, men har haft tillräcklig inkomst, 11 000* kronor, under minst fyra sammanhängande månader får en ersättningsperiod på 66 dagar.

Medräkna inkomster äldre än 12 månader; överhoppningsbar tid

Om man har haft för låga inkomster för att uppfylla inkomstvillkoret de senaste 12 månaderna kan äldre inkomster användas. Det gäller om man exempelvis inte har kunnat arbeta på grund av

  • sjukdom,
  • vård av eget barn yngre än två år eller vårdat adoptivbarn upp till två år efter barnets ankomst i familjen,
  • graviditetspenning eller föräldrapenningförmån.

Skulle det vara till fördel för den som är arbetslös kan man också bortse från månader som hen exempelvis har

  • deltagit i heltidsutbildning eller
  • varit företagare, om verksamheten har upphört inom 60 månader från starten.

Vilken inkomst får tas med i inkomstvillkoret?

För att inkomsten ska få tas med när inkomstvillkoret ska uppfylla ska inkomsten finnas redovisad hos Skatteverket. Det är alltid bruttoinkomsten, det vill säga inkomsten före skatt, som gäller.

För anställda räknas inkomster som arbetsgivaren betalar in arbetsgivaravgifter för. Man får också räkna med vissa inkomster från Försäkringskassan, exempelvis föräldrapenning och sjukpenning. Inkomster ska då räknas till den månad som de avser.

Som inkomst från företagares verksamhet räknas 

  1. Inkomsten som framgår av det senaste beslutet om slutlig skatt, eller
  2. den genomsnittliga årsinkomsten av förvärvsarbete från verksamheten under de två år som föregår året under punkt 1.

Det alternativ som är mest fördelaktigt för den sökande ska tillämpas.

22 ersättningsdagar per månad

En månad med hel arbetslöshetsersättning motsvarar 22 ersättningsdagar. Både dagar med a-kassa och med aktivitetsstöd räknas som förbrukade ersättningsdagar.

Minskning av arbetslöshetsersättning

Arbetslöshetsförsäkringen blir en inkomstförsäkring där inkomster från arbete ska minska ersättningen från a-kassan. Den sökande redovisar sina eventuella arbetsinkomster i sina löpande månadsansökningar och minskningen av a-kassan ska göras med det bruttobelopp som man har rätt till utifrån det arbete men har haft under månaden.

Om man inte har rätt till a-kassa för en eller flera dagar, om man exempelvis har varit bortrest, ska ersättningen minskas med 1/22 för de dagar man inte har rätt till a-kassa.

Åldersgräns för a-kassa

Den övre åldersgränsen för rätt till arbetslöshetsersättning är fortsatt 66 år men från och med den 1 januari 2026 knyts den till riktåldern för pension enligt socialförsäkringsbalken.