Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Viruset blev till varsel – och en del av dem kommer att leda till uppsägningar. Dags att finna en ny väg i jobblivet. Men hur går du från chock till handling? Här är några milstolpar på vägen.
På rekordtid har miljoner människor permitterats, varslats och sagts upp i hela västvärlden. Fullt förståeligt har allt fler svenskar sökt sig till a-kassan. Det är såklart klokt, även om akademiker traditionellt inte drabbas lika hårt av arbetslöshet som svenskar med lägre utbildningsnivå.
Frågan är om det går att se något positivt i det som händer.
– Definitivt. Ur ett samhällsperspektiv finns det positiva saker med krisen. Fler rör på sig på arbetsmarknaden. Och även om vi som individer har svårt att se det när vi är mitt i alla negativa känslor, så kommer faktiskt de allra flesta ur situationen med nya bra insikter och ett jobb som man trivs jättebra med.
Det säger Erik Fors-Andrée, grundare av Go Monday, som hjälper människor att utvecklas till ett bättre jobbliv.
Erik Fors-Andrée
Han tar upp att arbetslösheten i virusets spår leder till politiska beslut och stöd till oss som jobbar. Chanserna till omskolning blir goda och arbetsplatserna förändras ofta till det bättre på sikt.
Här ger Erik Fors-Andrée några hållpunkter på vägen från uppsägning till nytt jobb.
Att förlora jobbet är en klassisk sorgeprocess, det vittnar forskningen om. Vi blir ledsna, arga, skuldbelägger, ältar – och tar oss vidare. Till och med kroppen påverkas.
En del av uppsägningstiden kan du lägga på detta, rent strategiskt.
– Även om man blir stressad efter uppsägningen tycker jag att fler borde ta sig tid att tänka på vad de faktiskt vill ha för nytt jobb. Stanna upp och reflektera ett tag. Acceptera att vara i känslan och bearbeta den ett tag.
Det här gör du under sorgeprocessen, alltså uppsägningstiden.
– Du kan ha rätt till stöd som du inte tänkt på och det finns en massa information kring uppsägningen som varken du eller arbetsgivaren kanske har koll på. Samla alla frågor och svar på ett ställe och beta av efter hand.
Vissa regler på arbetsmarknaden har också förändrats mycket snabbt i vår. Om a-kassan kan du läsa här.
Hur länge ska man vara kvar i sorgefas innan man börjar agera? Det är individuellt.
– Det viktiga är att du inser att det är en process där du går från fokus på känslorna till ett slutläge där du blir handlingskraftig. Säg att du har tre månaders uppsägningstid. Då behöver du halvvägs ha kommit någonvart med dina tankar.
Vilka tankar?
– Skapa en grov bild av två, tre olika riktningar i ditt jobbliv. En riktning är säkert ganska lik vad du gjort tidigare. I de andra kan du ta ut svängarna. Tänk i tre kategorier: vilket yrke, vilken bransch respektive vilket företag vill du sikta på? Det är sällan man byter alla samtidigt, men tänk fritt.
– Skriv ner ordentligt i tre kolumner, och prioritera listorna så att du hittar drömarbetsplatsen.
Om du är van att göra en årsavstämning över ditt jobbliv är det läge att ta fram den nu. Då har du redan en del av arbetet klart. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.
När huvudinriktningarna är klara, gå vidare genom att ta fram information om varje spår.
– Vilka bolag, roller och möjligheter finns på varje punkt? Vad har de som har rollerna i dag gjort tidigare? Ta kontakt i ditt befintliga nätverk och skriv meddelanden på LinkedIn av typen: "Jag slutar på mitt förra jobb och letar ny väg, eftersom jag litar på dig skulle jag vilja fråga några saker". Luncha med dem du får kontakt med för att ta reda vad som krävs för att jobba inom deras yrken eller bolag.
– Även om du inte är säker på att du vill jobba just där så ska du höra av dig ändå. Och glöm inte att du har tid på dig. Många går igenom den här fasen för snabbt.
Dags att gå igenom dina jobbsökardokument.
– När du anpassar de här dokumenten ska den som läser dem känna att du är pusselbiten som företaget saknar. Då förstår du varför din research om tjänsterna och företagen är så viktig. Din ansökan ska vara så riktad som möjligt.
– Bara 20–30 procent av alla jobb tillsätts genom platsannons. Alltså: kolla annonser, men var framför allt proaktiv. Skapa en bevakningslista över de företag, organisationer och branscher som du har på din lista. Följ dem i sociala medier: vad gör de på Instagram och Facebook? Följ hashtaggar som #nyttjobb på Twitter och Linkedin.
Erik Fors-Andrée påminner om att även om det är jobbigt att bli uppsagd så finns det sämre lägen att söka jobb än just 2020:
– Coronakrisen är som en naturkatastrof: force majeure. Att man blir av med jobbet på grund av viruset ger inga som helst förtroendeproblem när man söker nytt arbete. Alla förstår.