Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Alla har någon gång svettats över en arbetsintervju. Vi frågade Jesper Olsson, med 20 års erfarenhet av rekrytering, hur den som sitter på andra sidan tänker.
Jesper Olsson höll sin första jobbintervju i mitten av 90-talet. Varje år har han flera hundra samtal med kandidater – ofta erfarna personer som får toppjobb.
– Jag försöker förstå vem kandidaten är och vad hon eller han kan. Drivkrafter, ledarstil och personlighet. Jag tycker inte att en arbetsintervju ska vara något förhör utan ett vuxet, trevligt utbyte av tankar.
Jesper Olsson pratar om "förståendesamtal". Han behöver förstå om kandidaten är rätt för jobbet – men kandidaten ska också förstå vad jobbet kommer att innebära.
Olsson berättar om dagens trender i jobbintervjuande:
– Just nu talar man mycket om "kompetensbaserad intervjuteknik", alltså att ställa frågorna kring kompetenskraven just för det aktuella jobbet. Är det förmågan att bygga team, skapa en vision, utveckla nästa generations ledare? Därifrån kretsar intervjun kring kandidatens tidigare erfarenhet. Så försök ta reda på och tänka kring vad som egentligen efterfrågas just i den tjänst du söker.
– En annan trend är att vissa hävdar att frågorna i arbetsintervjun enbart ska handla om fakta och kunskaper, ingenting om kandidatens personlighet och liv utanför jobbet. Jag delar inte det, för jag tycker att det spelar roll att människor är en helhet och att livet är en blandning av jobb och privat.
Jesper Olsson, erfaren rekryterare
Hur mycket ska jag förbereda mig?
– Brist på förberedelse är det vanligaste misstaget jag upptäcker hos kandidater, även bland erfarna personer. Lägg 30–60 minuter och undersök företaget lite grand: vad som skrivs om det, läs senaste årsredovisningen, se vilka som sitter i ledningen, försök få en bild av om bolaget går bra och kolla hur det går på börsen. Det är bra även om du inte söker en senior roll.
– Om du känner under intervjun att du inte är tillräckligt inläst, säg som det är. Att du haft en massa annat senaste veckan och inte hunnit. Fejka inte!
"Vad har du för svagheter? Varför ska vi anställa just dig? Vilka är dina karriärmål?" Standardfrågorna kan göra att svaren lätt känns klyschiga. Hur ger jag ett nytt svar på de förväntade frågorna?
– Att du svarar likadant som andra är inget problem, det gör ofta även mycket erfarna personer. Tänk igenom frågorna i förväg och koppla svaret till något exempel ur ditt cv. Det viktigaste är att du visar att du tänkt på dina egenskaper och erfarenheter och är rak och ärlig. Men öva inte in svar. Om du låter som robot blir det svårt att skapa en dialog.
De senaste åren har rekryterare och personalchefer börjat ställa hypotetiska kunskapsfrågor, som “hur många pianostämmare finns i New York?”, för att bedöma kandidater. Hur ser du på det?
– Det är ju ett sätt att se hur personen tänker logiskt under press. Jag använder det aldrig, utan skulle tycka att det kändes märkligt.
Hur gör jag när jag är tydligt nervös?
– Det är mänskligt. Det händer även seniora personer och visar att man vill ha jobbet och känner att man ska prestera. Jag bedömer det inte alls negativt. Eftersom jag leder intervjun är det min roll att få kandidaten att slappna av.
– Kandidaten ska prata mer än jag. Mitt ansvar är att skapa ett relevant samtal. Om en självsäker kandidat tar över så styr jag upp samtalet, men det säger också något om personligheten hos den som söker.
Finns det en risk att man kan framstå som alltför självsäker när man är erfaren och välutbildad?
– De allra flesta jag möter är ödmjuka men visst kan vissa framstå som arroganta. Om du känner att du inte fått fram din bästa sida i intervjun, återkoppla genast efteråt och var rak med att du reflekterat över hur du betedde dig. Kanske gör det inte att du får tjänsten, men det kan hjälpa dig vidare.
Jag har luckor i mitt cv och är mellan jobb. Är jag körd då?
– Nej, att du slutat på ett jobb utan att ha något nytt är inte graverande i sig, det blir allt vanligare. Men ta upp varför! Det kan hända att man blir uppsagd eller att man inte kom överens med chefen – förklara vad som hänt. Och se till att ditt cv och din Linkedinprofil är aktuell. Att du konfronteras med en osanning i nästa steg, när jag pratat med referenser, är mycket värre.