Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Utvecklingssamtalet är en gyllene chans att göra ditt jobbliv bättre. Men det gäller att förbereda sig och inte lägga ansvaret på chefen. Det tycker Cissi Elwin, som lett hundratals sådana samtal.
I dag är hon chefredaktör och vd för medieföretaget Chef. Tidigare i karriären var Cissi Elwin chefredaktör på Icakuriren och vd för Svenska filminstitutet. Hon har lett utvecklingssamtal i 20 år och brukar avsätta mellan en och en halv till två timmar per samtal.
– Jag tycker att det är rätt kul, i synnerhet när man märker att folk utvecklas och kommer till en ny platå, säger hon.
Men som chef önskar Cissi Elwin att fler såg utvecklingssamtalet som ett samspel mellan två parter.
– Många är nervösa, lite som att de ska få svaret på frågan om de skött sig eller inte. Det är också vanligt att man sitter där ganska passivt och förväntar sig att det är chefen som ska prata. Cissi Elwin tycker att fler borde förbereda sig bättre.
– Det behöver inte vara så avancerat, utan kan handla om att man tänkt igenom vad som funkar och inte på jobbet. Man kanske också har hittat någon utbildning man skulle vilja gå, en resa man skulle vilja göra eller har förslag på någon som kan fungera som mentor.
Gränsen mellan vad chefen har rätt att veta eller inte har med att göra kan vara svår att dra. Men Cissi Elwin tycker att den som har det tufft privat måste berätta för chefen.
– Mår man dåligt så kommer det säkert märkas genom att man är sur eller ledsen på jobbet. Då tycker jag att man har en skyldighet att berätta för chefen, även om man inte vill säga exakt vad det handlar om.
En annan viktig del av utvecklingssamtalet är att reda ut vilka förväntningar som finns – i bägge riktningar.
– Jag tror att en av de största orsakerna till stress och sjukskrivningar är att man inte är överens på den punkten. Men det räcker inte med utvecklingssamtal, utan det här är något som ska stämmas av löpande.
Cissi Elwin tycker också att den som har synpunkter på hur chefen sköter sitt jobb måste ta upp det.
– Min erfarenhet är att folk ofta sitter med armarna i kors och säger att allt är jättebra, trots att man som chef märker att det är något som gnager. Det är bättre att säga som det är. Finns det en uppriktighet i relationen är jag övertygad om att både trivsel och produktivitet ökar.
Namn: Cissi Elwin.
Ålder: 54 år.
Bor: I Stockholm.
CV i urval: Studerat kulturvetenskap vid Stockholms universitet. Tv-producentutbildning vid Sveriges Television.
Gör i dag: Chefredaktör och vd för medieföretaget Chef.