Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Arbetslösheten bland akademiker har ökat dramatiskt. I oktober stod 2,4 procent av medlemmarna i Akademikernas a-kassa utan arbete. Hur ska du som blivit av med jobbet tänka? Vi frågade Göran Arrius, ordförande för Saco.
Hur hade du reagerat om någon för ett år sedan sagt att arbetslösheten bland akademiker hösten 2020 skulle ha stigit med 50 procent?
– Det hade jag inte trott på. Ingen kunde förutse en sådan här utveckling, för en akademisk utbildning har länge varit det bästa vaccinet mot arbetslöshet. I sanningens namn är arbetslösheten bland akademiker fortfarande låg, men det är bekymmersamt att den ökat så mycket.
Göran Arrius, ordförande för Saco. Foto: Saco
Har du varit med om något liknande?
– Det var tufft också i början av 90-talet, men inte riktigt på samma sätt. Nu har det slagit bredare.
Hur då?
– Vi ser hur yngre akademiker som har svagare fäste på arbetsmarknaden drabbas. Men också de som är 50 år och äldre. Där blir det svårare att komma tillbaka och är man i slutet av arbetslivet kan det till och med innebära att man tvingas gå i tidigare pension.
Är det läge att omskola sig för den som nu är arbetslös och tidigare haft sådana tankar?
– Det kan i alla fall vara läge att fundera över det. Sedan ska man komma ihåg att "omskola sig" kan betyda olika saker. Jag har svårt att tänka mig att till exempel en jurist som nu är arbetslös behöver skaffa sig en ny universitetsutbildning. Men man kanske behöver någon påbyggnad.
Ibland kan det vara svårt att se att den kompetens man har också är gångbar inom andra yrken. Vilken nytta har du själv av din bakgrund som sjöofficer inom ditt nuvarande jobb som ordförande för Saco?
– Jag lämnade flottan 1988, men har haft stor nytta av att jag där lärde mig ledarskap, att fatta beslut och att organisera både mitt eget och andras arbete. Jag tror att många som har en akademisk utbildning lärt sig ett sätt att jobba på som man har nytta av i andra yrken. Så med en liten knuff och en komplettering kan man hitta nya yrken. Går man i sådana tankar tycker jag att man ska vända sig till sitt fackförbund och bolla med någon där.
Vad säger du till den akademiker som är arbetslös just nu och undrar om det verkligen var ett klokt beslut att ta studielån för en lång utbildning?
– Jag har all respekt för att det kan kännas mörkt nu. Men till slut kommer det att ljusna och då har det historiskt sett varit så att ju bättre utbildning du har, desto längre fram i kön står du. Jag tycker också att man ska passa på att komplettera sin kompetens så att man kanske får en lite annorlunda touch som gör att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.