Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Hösten är en period när många funderar på att byta jobb. Hur vet man när det är dags? Det finns en bra checklista i fem punkter.
Listan kommer från Erik Fors-Andrée på Go Monday, som hjälper människor att utvecklas till ett bättre jobbliv.
Han fortsätter:
– Generellt är min erfarenhet att de flesta som funderar på att byta jobb verkligen skulle behöva göra det. Det är sällan som dåliga arbetsplatsförhållanden, till exempel dåligt ledarskap, ändras radikalt.
Hur tar man första steget mot ett nytt jobb?
– Det absolut viktigaste är att vara systematisk. Jag tycker att man ska stanna upp, tänka efter och sedan försöka lista tre jobb eller branscher som man är intresserad av. Vissa använder mindmaps, andra Excel eller post it-lappar. Oavsett vilket är processen väldigt lärorik.
Vilket är nästa steg?
– Då handlar det om att göra research, att försöka hitta tre arbetsgivare i varje kategori som man verkligen är intresserad av. Det här är en fas som många fullständigt missuppfattar. Man måste ge sig själv tid att stanna upp och tänka. Om du inte vet varför du söker ett visst jobb kommer ditt samtal eller din ansökan inte heller att kännas relevant.
Vilket är bästa sättet att visa intresse?
– Här finns inga generella regler. Den som är van och flink med telefon ska ringa. Men om företaget ofta använder till exempel Instagram eller Facebook som kommunikationskanal kan du ta kontakt där i stället.
– Det viktigaste är att du är tydlig med varför du är intresserad av just den här arbetsgivaren. Om du förklarar det på ett bra sätt blir det samtidigt en presentation av vem du är, vad du kan och skulle vilja göra i framtiden.
Erik Fors-Andrée - foto: Åke Westin
Finns det en risk i att alltför snabbt börja leta efter ett nytt jobb?
– I all utveckling finns platåer, faser man måste ta sig igenom och motstånd som man måste hantera. Undviker man sådant finns risken att hamna i en "juniorfälla". De som gör det kanske byter arbetsgivare ofta, men utan att egentligen lära sig något nytt. Det är därför jag tycker att man generellt ska försöka stanna mellan tre och fem år innan man går vidare.
Ser det dåligt ut i CV:t att ha bytt jobb ofta?
– Förr kanske det var så. I dag ser det snarare sämre ut att ha bytt jobb väldigt sällan. Det viktigaste med ett CV är storyn du berättar och att det finns en framåtrörelse.