Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Måste vi kallprata på jobbet? Varför? Och hur kommer man igång? Här ger retorikern Klara Härgestam sina bästa tips till dig som vill slippa småprata om vädret.
Är det nödvändigt att kallprata på jobbet?
– För tio år sedan hade jag svarat att jag hatar kallprat eftersom jag ofta vill komma ner på djupet direkt. Men i dag ser jag det som ett sätt att bygga relationer. Man kan se det som en väg att hitta ledtrådar till gemensamma referenser och intressen. När jag bodde i USA var det tydligt att många där kallpratade enbart för att kolla om de kunde ha någon nytta av mig i sitt yrkesliv. Men så måste det inte vara. Kallprat kan också handla om att hitta ett gemensamt vi.
Vilka är dina bästa tips till den som tycker att det är svårt att komma igång?
– Kallprat handlar mycket om närvaro och nyfikenhet. Du kan kommentera något i rummet, som fina blombuketter. Eller säga något om det som händer utanför, som att en ambulans åker förbi. Ett annat knep är att vara nyfiken och ställa frågor. De flesta älskar att få utrymme att prata om sig själva. Då ska man försöka undvika ja-och-nej-frågor och hellre säga "Hur kommer det sig?" eller "Varför tycker du så?".
Klara Härgestam, retoriker
Hur ser du på vädersnack?
– Det funkar uppenbarligen eftersom vi svenskar är så besatta av vädret. Men jag kan tycka att det är den lägsta nivån av kallprat. Det går att bli vassare och bättre än att kommentera hur jobbigt det är att det är kallt och mörkt ute. Ett sätt att vässa till det är att göra det mer personligt. Okej, det är kallt och grått ute, men kan du säga det genom att berätta att du valde fel jacka på morgonen eller att du älskar minusgrader?
Finns det samtalsämnen man ska akta sig för?
– Att prata för mycket om sig själv och att ställa alltför privata frågor. Sedan finns det också en gammal sanning som säger att man ska undvika att prata om pengar och politik, men den håller jag inte med om. Man kan visst prata om det. Men givetvis med fingertoppskänsla. Det är inte helt fel att säga något om Brexit. Kallprat blir ju riktigt spännande först när det bränner till lite.
Hur gör du själv när du ska kallprata?
– Jag ställer mycket frågor och har inget emot om någon blir pyttelite obekväm, så länge personen sedan blir bekväm igen. Om jag till exempel frågar någon "Hur kommer det sig att du blev civilingenjör?" och det i svaret hintas om att den här personen kanske inte är riktigt nöjd, så drar jag mig inte för att kommentera det. Man ska inte vara så rädd för att det kommer fram känslor. Personen kanske tänker ”äntligen någon som frågar mig om det här”. Om någon blir lite för obekväm är det heller ingen större fara. Då är det bara att du snabbt frågar något mer allmänt, byter ämne eller säger något om dig själv.