Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström
När Jyoti Wakchaure Kadukar flyttade från Indien till Sverige tog det flera år innan hon greppade de svenska trygghetssystemen. Nu använder hon Instagram och Youtube för att hjälpa nysvenskar förstå hur a-kassan fungerar.
Att komma till ett nytt land och på djupet förstå hur allt fungerar är svårt. Det kan Jyoti Wakchaure Kadukar från Indien skriva under på. Att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden – och förstå alla villkor och regler – var svårare än hon trodde.
– Jag upplever att man måste ta reda på mycket själv. Det är ingen som informerar en om hur det fungerar. Det bidrar till att det tar sådan tid för invandrare att integrera sig, säger hon.
Först efter nästan åtta år i Sverige tycker Jyoti Wakchaure Kadukar att hon har bra koll på alla de trygghetssystem som finns.
Jyoti Jyoti Wakchaure Kadukar flyttade med sin man från Bangalore i Indien till Sverige 2016. Hon lämnade då ett krävande jobb som marknadsansvarig på ett stort företag.
– Arbetstempot var högt. Jag hade både budget- och personalansvar och jobbade jämt. Bangalore är en jättestad och resvägen till arbetet var lång, berättar hon.
Hennes man, som är mjukvaruingenjör, arbetade också långa dagar och hade ett pressat arbetsschema. Så trots att de hade fint hus, familjen nära och lyckade karriärer längtade de efter ett mer balanserat arbets- och familjeliv – och bestämde sig för att flytta till Sverige. De hamnade i Göteborg, där Jyoti Wakchaure Kadukars man snabbt fick anställning som ingenjör på Volvo. Men trots en examen i marknadsföring och erfarenhet av försäljning och projektledning, har inte Jyoti haft lika lätt att få en fast anställning.
– Däremot har jag haft flera tidsbegränsade anställningar. Några har varit stimulerande och givande, men jag har även åkt på en del nitar, berättar hon.
Jag får så mycket respons från andra som är nya här och som saknar tillgång till information, så jag känner att jag gör nytta
Några kollegor föreslog att hon skulle gå med i a-kassan för att ha en inkomst om hennes kontrakt inte förlängdes.
– Även min man hade fått tips om a-kassan via sina arbetskamrater på Volvo. Så då gick jag med, säger hon.
För att hjälpa andra nysvenskar driver Jyoti Wakchaure Kadukars i dag Instagramkontot @jyotiinsweden och Youtube-kanalen “Sparkle with Jyoti” där hon delar med sig av sina erfarenheter och informerar om villkoren i Sverige.
– Jag får så mycket respons från andra som är nya här och som saknar tillgång till information, så jag känner att jag gör nytta.
Namn: Jyoti Wakchaure Kadukar.
Ålder: 40 år.
Bor: I Göteborg.
Familj: Man och dotter på sju år.
Gör: Arbetar med försäljning och marknadsföring. Driver också Instagramkontot @jyotiinsweden och Youtube-kanalen “Sparkle with Jyoti”.