Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Charlie Challis har sitt drömyrke. Men arbetsmarknaden för skådespelare är långt ifrån någon dröm.
– Utan a-kassan skulle det inte gå. Den och inkomstförsäkringen från facket är en förutsättning för att klara sig, säger Charlie Challis.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström | Foto: Privat
Att stå på teaterscenen och framför kameran är det roligaste Charlie Challis, 35, vet. Han insåg också tidigt att det var skådespelare han ville bli.
– Min pappa är också skådis, så jag kom tidigt i kontakt med yrket och någon gång i gymnasiet märkte jag att hade fallenhet för det, säger Charlie Challis.
Han gick ut Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet 2015, men försörjde sig som skådespelare även innan dess och har medverkat i en rad olika teateruppsättningar och tv-serier.
Drömyrket har dock en baksida. Arbetsmarknaden för skådespelare är tuff. Ytterst få har fasta anställningar. De flesta hoppar i stället runt mellan korta projektanställningar.
– Efter pandemin är det värre än någonsin. Man har dragit ner jättemycket på alla anslag till kultursektorn, säger Charlie Challis.
Drömyrket har dock en baksida. Arbetsmarknaden för skådespelare är tuff. Ytterst få har fasta anställningar.
När den här intervjun görs arbetar han på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Men hur jobblivet ser ut den närmaste tiden efter spelperiodens slut har Charlie Challis ingen aning om.
– Det jag vet är att jag ska jobba i Kalmar från och med början av december i år. Då går jag på ett så kallat pjäskontrakt som sträcker sig fram till mitten av april 2025.
För Charlie Challis fungerar a-kassan som en livlina mellan uppdragen.
A-kassan håller mig flytande mellan jobb och gör så att jag kan fortsätta söka jobb aktivt
– Den är jätteviktig för mig. A-kassan håller mig flytande mellan jobb och gör så att jag kan fortsätta söka jobb aktivt. I min bransch är det något som tar mycket tid, förklarar han.
Charlie Challis gick med i både facket och a-kassan så fort han hade tagit examen från Teaterhögskolan:
– Vi fick rådet redan under utbildningen. Vi hade till och med en kurs som tog upp arbetssituationen för skådisar och vilka olika möjligheter och villkor man har som frilans, projekt- eller fastanställd.
Även om a-kassan och inkomstförsäkringen via facket är en stor trygghet för honom, tycker han att systemet har brister. Ibland upplever Charlie Challis att reglerna är förlegade och anpassade efter att alla arbetssökande har tillsvidareanställningar inom räckhåll – trots att dagens arbetsmarknad inte ser ut så. I alla fall inte för kulturarbetare.
– Det blir väldigt mycket tidsödande administration för mig som ibland kan få erbjudanden om en eller två dagars jobb, något som är vanligt när man filmar eller läser in ljudböcker. Jag tycker att reglerna borde uppdateras och anpassas efter hur verkligheten ser ut.
Det skulle underlätta livet för Charlie Challis, för att byta bort drömyrket vill han inte:
– Nej, jag älskar det här. Och hittills har det ju alltid löst sig.
Namn: Charlie Challis.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambon Rebecca Kaneld (också skådespelare) och två barn.
Bor: I Hägersten, Stockholm.
Yrke: Skådespelare. Fick bland annat fina recensioner för sin huvudroll i pjäsen ”Glenna – en hockeysaga” på Oktoberteatern i Södertälje och för sin medverkan i pjäsen ”Upplevelsepaket: Relation” på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hade också en liten roll i tv-serien ”Vår tid är nu”.