Visste du att du som medlem i Akademikernas a-kassa kan vara medlem hela arbetslivet? Vi finns här för våra medlemmar oavsett vilken bransch eller sektor de verkar inom. Till och med företagare kan vara medlemmar hos oss. Det är utbildningen som räknas.

Vad skiljer Akademikernas a-kassa från andra?

I Sverige finns det 24 a-kassor som alla följer samma regler och villkor. Vi på Akademikernas a-kassa har valt att fokusera på medlemmarnas utbildningsnivå istället för yrke eller bransch. Hos oss behöver du inte byta a-kassa om du byter jobb, du kan vara medlem hos oss hela arbetslivet. Det är utbildningen som räknas.

Vad gör Akademikernas a-kassa?

Vi på Akademikernas a-kassa ser till att våra medlemmar som förlorar sina jobb får den ersättning de har rätt till för att klara sin ekonomiska situation tills de hittar ny sysselsättning. Vi kan sammanfatta det som att vi tryggar lönen för Sveriges akademiker.

Varför välja Akademikernas a-kassa?

Vi har erbjudit trygghet för akademiker sedan 1969 och är idag Sveriges största a-kassa med över 765 000 medlemmar. Vi är stolta över att ha branschens högsta NKI (Nöjd-Kund-Index). Med andra ord, vi är experter på a-kassan och vi förstår akademiker. Vi vill att du ska känna dig trygg och veta att du kan vara med i en och samma a-kassa hela arbetslivet – hos oss är det utbildningen som räknas.

Byt jobb för att utvecklas och växa i din karriär, men glöm inte att ha a-kassan som en trygghet mellan jobben. Vi finns här för dig som medlemmar och vill se till att du kan fokusera på att hitta ditt nästa spännande steg i arbetslivet.

Vad vill du göra i dag?

membership icon aea

Byta till Akademikernas a-kassa

Vi hjälper dig. Du behåller din intjänade medlemstid.

Byt nu
membership icon aea

Byta från Akademikernas a-kassa

Du behöver inte byta. Alla a-kassor har samma regler.

Läs mer

Jag vill byta till Akademikernas a-kassa

Akademikernas a-kassa är a-kassan för dig som har en högskoleutbildning. Om du byter till oss får du tillgodoräkna dig den tid du har varit med i en annan a-kassa. Vi hjälper dig att byta och du behöver varken kontakta din nuvarande a-kassa eller riskera att det blir glapp i medlemstiden.

Vem får gå med?

Det räcker att du uppfyller ett av följande villkor:

  • Har minst 150 högskolepoäng.
  • Avslutade studierna före 2007 och har
    minst 120 akademiska poäng.
  • Studerar just nu och har för avsikt att
    ta minst 180 högskolepoäng.
  • Har tidigare varit medlem hos oss.
  • Har en utländsk högskoleutbildning eller annan
    bakgrund som motsvarar en kanditatexamen.
  • Har ett akademikeryrke.

Fyll i ansökan nu

Vänta med ditt byte om...

  1. Du söker ersättning hos din nuvarande a-kassa.
  2. Du deltar i en arbetsmarknadsutbildning till exempel Rusta och matcha.
  3. Du söker ersättning hos Alfa-kassan.

Vi byter åt dig

Fyll i ansökan för att byta till Akademikernas a-kassa. I ansökan kan du ange om du vill att vi ska avsluta ditt nuvarande a-kassemedlemskap. Medlemsavgiften är 130 kronor i månaden och i ansökan kan du välja hur du vill betala. Bli medlem nu

Fortsätt att betala medlemsavgiften till din nuvarande a-kassa. När du får ett beslut från oss om att bytet är klart börjar du betala avgiften till oss istället. Du kommer aldrig att betala dubbelt.

Jag vill byta från Akademikernas a-kassa

Som medlem i Akademikernas a-kassa behöver man aldrig byta även om man byter yrke, arbetsplats eller bransch. Både anställda och företagare kan vara med. Som medlem i Akademikernas a-kassa kvalificerar du dig till de flesta inkomstförsäkringar på marknaden.

Det är servicen och kompetensen som skiljer a-kassorna åt. Vi har lång erfarenhet och gedigen kunskap om akademikers arbetsmarknad. Om du ska byta fackförbund gäller din inkomstförsäkring i de allra flesta fall med medlemskapet hos oss. Kolla för säkerhets skull.

Skulle du bli arbetslös kan vi ge dig bästa hjälp i alla arbetslöshetssituationer, allt från om arbetsplatsen går i konkurs, arbetsbrist eller att man blir uppsagd av personliga skäl. Villkoren för ersättning är lika för alla a-kassor liksom den webbtjänst som man använder för att ansöka om ersättning. Välj den a-kassa som du tror kan hjälpa dig bäst. Medlemskapet avslutar man skriftligen här

Bra att veta innan du byter a-kassa

Vad är avgiften i den nya a-kassan och vad går pengarna till?

Avgiften till Akademikernas a-kassa är 130 kronor. Avgiftens storlek avgörs dels av hur mycket pengar per medlem vi ska betala in till staten som finansiering av utbetalningarna till de arbetslösa, dels på våra administrationskostnader.

Endast 15 procent av avgiften till oss går till administration och vi har därmed den lägsta administrationsavgiften per medlem.

Hur nöjda är medlemmarna i den nya a-kassan?

Kantar Sifo Public mäter vartannat år NöjdKundIndex, NKI, åt alla a-kassor. Vi fick det högsta betyget 76. Utfallet för samtliga a-kassor blev denna gång blev 70 på en 100-gradig skala. 

Vi undersöker även varje månad hur nöjda våra arbetslösa medlemmar är. De får ge oss betyg på en 10-gradig skala och vi är stolta över att de tycker att handläggningstiderna är korta (7,2), att väntetiden i telefon var kort (8,5) och att de alltid blir trevligt bemötta av vår personal (9,3) och tillsammans ger det en total nöjdhet på 8,4.

Vilka öppettider har den nya a-kassan?

Vi har öppet alla vardagar klockan 8.30–16.30. Du kan lätt komma fram i vår kundtjänst och du kan så klart ringa på direktnumret till den handläggare som jobbar med ditt ärende. Vill du boka ett samtal eller bli uppringd ordnar vi så klart det!

Vilka handläggningstider har den nya a-kassan?

Vi har som mål att alla nya arbetslösa medlemmar ska få sin första ersättning inom 31 dagar från att de blev arbetslösa. Och det lyckas vi med för det mesta. För att handläggningstiden ska bli kort behöver både handläggare och medlem göra sina delar. Därför tar vi tidigt kontakt med den arbetslösa för att informera och ge stöd kring ansökan.

Här kan du jämföra a-kassornas handläggningstider.

Vad säger tillsynsmyndigheten om a-kassans verksamhet?

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är den myndighet som utövar tillsyn över a-kassorna och i sin senaste granskning har de undersökt Akademikernas a-kassas verksamhet. Myndigheten har inget att anmärka på och slår fast att Akademikernas arbetslöshetskassa har:

  • bra ekonomi och en strukturerad uppföljning och kontroll av ekonomin,
  • bra organisatoriska förutsättningar och en välfungerande förvaltning,
  • dokumenterade rutiner för den interna styrningen och kontrollen av verksamheten, och
  • systematiska efterhandskontroller av handläggningen genom löpande ärendegranskningar

IAF.se kan du se alla granskningsresultat.

 

Hur blir det med inkomstförsäkringen i den nya a-kassan?

De flesta inkomstförsäkringar i Sveriges alla fackförbund gäller tillsammans med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Kolla om du känner dig osäker.

Avsluta medlemskapet här