Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström
Mirjam Gustavsson, 25, pluggar på universitetet men är redan med i både a-kassan och facket. Hon uppmanar andra studenter att göra samma sak.
– Man vet aldrig hur det blir efter examen, säger hon.
Att gå med i a-kassan och facket var aldrig ett stort beslut för Mirjam Gustavsson. Snarare en självklarhet. Nu, som 25-årig masterstudent i Europastudier vid Göteborgs universitet, är hon något av en missionär bland sina kursare.
– Jag märker att jag har ett försprång. Om jag inte får jobb direkt efter examen i juni, så har jag ändå inkomstersättning, säger hon.
Mirjam Gustavsson gick med i a-kassan redan i 20-årsåldern, uppmuntrad av sin pappa när hon fick sitt första riktiga sommarjobb i en Ica-butik. Något år senare gick hon med i fackförbundet DIK, som organiserar yrkesverksamma och studenter inom kultur, kommunikation och den kreativa sektorn.
Hon lockades att gå med genom ett skrivblock. Bokstavligt talat.
– Representanter från DIK var på vår inspark och sa: ”Gå med så får du ett skrivblock.” Vi var några öl in och skojade om att det var ett oemotståndligt erbjudande och gick med. Men jag tar det på allvar eftersom jag är uppvuxen med en stark facklig medvetenhet.
Och det blev mer än ett block. Två år senare var Mirjam Gustavsson studentrepresentant för DIK och föreläste om fackligt medlemskap för studenter.
– Det handlar om solidaritet. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka. Men det handlar också om konkreta fördelar: CV-hjälp, coachning, lönestatistik och juridiskt stöd, säger hon.
– A-kassor och fackförbund borde synas mer på campus
Trots att Mirjam Gustavsson ser medlemskapen som ett självklart steg, märker hon att många jämnåriga inte delar hennes syn.
– Många blandar ihop a-kassa och fack. Andra tror inte att det är värt det eller att de har råd, vilket är synd. Visst får du några hundralappar mindre i dag – men det kan ge trygghet senare.
Det är något som även forskningen pekar på. En avhandling från Göteborgs universitet visar att allt färre unga går med i a-kassan och facket. Förklaringen ligger inte nödvändigtvis i värderingar, utan i praktiska hinder och låg kunskap.
– A-kassor och fackförbund borde synas mer på campus, tycker jag. Många har ingen aning om att a-kassan ger dig ett inkomstskydd. Det borde vara lika självklart som att söka CSN, säger Mirjam Gustavsson.
För henne är framtiden fortfarande öppen. Kanske blir det arbete eller forskning, kanske en sväng tillbaka till Ica-butiken där hon tidigare jobbade.
– Man vet aldrig hur det blir efter examen. Men jag vet i alla fall att jag är förberedd. Och det är tack vare a-kassan och facket.