Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson
Trots sina sju år inom organisationen ser Nils Måhlén fortfarande stora utvecklingsmöjligheter på Akademikernas a-kassa. Just därför är motivationen att stanna hög.
Att de senaste två åren har varit omvälvande på många sätt kan nog alla skriva under på. Corona-pandemin har inte minst skakat om arbetsmarknaden. Och det har fått nya grupper att inse vikten av att ha ett ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Det är något Nils Måhlén, handläggare på Akademikernas a-kassa, fått erfara.
– Vi har fått rekordmånga nya medlemmar, men jag märker att många inte vet hur det fungerar och vad en arbetslöshetskassa egentligen gör. Där finns jag till hands för att förklara, säger han.
Nils Måhlén berättar att det är just det – då han får hjälpa och guida medlemmar rätt – som är den stora tillfredsställelsen i hans tjänst på Akademikernas a-kassa.
– Jag tycker om att tillmötesgå och reda ut medlemmarnas frågor. Att kunna vara tydlig och förklara hur det fungerar. Det ger mig verkligen en glädje i jobbet. Dessutom får jag insikter om hur arbetsmarknaden och samhället fungerar i mitt arbete eftersom vi arbetar så samhällsnära.
Att kunna hjälpa ger mig verkligen gädje på jobbet
Nils Måhlén kom till Akademikernas a-kassa redan efter gymnasiet. Genom en släkting fick han nys om att man var i behov av en person som kunde jobba med it-support. Nils, som hade goda it-kunskaper, såg en öppning och anmälde sitt intresse. Kort därefter påbörjade han sin idag sju år långa yrkesresa på Akademikernas a-kassa.
– I rollen som it-support löste jag olika tekniska problem som kunde dyka upp, men framför allt fick jag stötta införandet av funktionstjänsten ”Mina sidor”. Efter det har jag haft olika roller och befattningar här. Idag arbetar jag med allt som är relaterat till själva medlemskapet i a-kassan; inträden, utträden, betalningar och utlandsrelaterade frågor, säger Nils Måhlén som konstaterar att den enda perioden han inte arbetat här sedan 2014 var när han valde att studera. Nils Måhlén bestämde sig nämligen för att utbilda sig till civilekonom vid Karlstad universitet. Men tog aldrig examen.
– Jag trivdes inte alls bra på civilekonomprogrammet, så jag avslutade studierna efter ett år och flyttade tillbaka hem till Stockholm. Väl här hemma ringde jag Akademikernas a-kassa och blev anställd igen.
– Det är en så bra arbetsplats, både kollegor och arbetsgivare. Dessutom så har vi bra medlemmar. Det är väldigt tillfredsställande att kunna ge en service som gör dem nöjda.
– För att skydda sin lön. På samma sätt som du kanske har en hemförsäkring, är det en god idé att ha en försäkring av inkomsten vid eventuell arbetslöshet. Hamnar du mellan två arbeten så kan du då få en förhållandevis god ersättning om du är med i a-kassan och har varit det i minst 12 månader.
Hamnar du mellan två jobb får du ersättning av a-kassan
– Akademikernas a-kassa är till för akademiker och för dem som studerar med avsikt att ta minst 180 högskolepoäng. Om du har tagit minst 150 högskolepoäng kan man bli medlem hos oss. Det finns också vissa yrkesgrupper som kan bli medlemmar hos oss trots att de nödvändigtvis inte har tagit 150 högskolepoäng, utifrån att de arbetar med sådant där det vanligtvis krävs akademisk utbildning. Det är något vi ändrade ganska nyligen.
Till Nils Måhléns uppgifter hör också att utfärda så kallade PDU1-intyg till personer som har arbetat i Sverige men som ska flytta utomlands och behöver ett intyg, eller på byråkratiska ”certifikat” för det arbete de gjort och de eventuella ersättningar de erhållit här.
– Jag tycker att det är spännande och kul att förklara hur man ska tänka angående sin arbetslöshetsförsäkring vid arbete utanför Sverige, fast inom EU/EES/Schweiz.
Att Nils Måhlén tänkt stanna på Akademikernas a-kassa är det ingen tvekan om.
– Jag trivs väldigt bra här och eftersom det finns goda utvecklingsmöjligheter motiverar det mig till att stanna. Att få arbeta så samhällsnära som vi gör känns fantastiskt, avslutar han.