Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström

Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal är det extra viktigt att du är medlem i a-kassan och facket.
– Det blev många hos oss varse förra året då vi genomgick två omgångar av neddragningar, säger Jonas Sundberg, produktchef och ordförande i fackklubben på Spotify.

Kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund garanterar förmåner och skapar trygghet för dig som anställd. Rättigheter som att löneförhandla varje år, rätt till övertidsersättning och tjänstepension är bara några av de förmåner som vi har kollektivavtalen att tacka för. 

Men dessa är frivilliga. I vissa branscher – som it, spelutveckling, tech, finans, media och pr – är det relativt vanligt att sådana saknas.

Enligt en rapport från 2023 av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, arbetar cirka 23 procent av alla anställda i Sverige i privatägda företag som saknar kollektivavtal. 

Ett av dem är Spotify, där Jonas Sundberg är produktchef. Han är även ordförande i fackklubben där.

Jonas Sundberg

– Att vara medlem i a-kassan och facket är alltid viktigt. Det ger säkerhet eftersom man skyddar sin inkomst om man skulle förlora jobbet, säger han.

Jonas Sundberg poängterar att det gäller att vara medlem i både en a-kassa och ett fackförbund för att fullt ut kunna ta del av inkomstförsäkringen. Det blev tydligt under 2023 när Spotify genomgick två omgångar av personalnedskärningar. 

– Då märkte vi att det var flera medarbetare som inte hade varit med i a-kassan eller facket. Vi har ju en ganska stor andel anställda som har flyttat till Sverige och inte har vuxit upp här. Många av dem känner inte till den delen av det svenska skyddsnätet, säger Jonas Sundberg.

– Då märkte vi att det var flera medarbetare som inte hade varit med i a-kassan eller facket.

Fackklubben på Spotify har, sedan den bildades 2022, drivit frågan om kollektivavtal på företaget. 

Ett sådant förenklar. Det skulle också innebära att man säkerställer de arbetsvillkor man redan har, att man inte plötsligt kan bli av med förmåner som pensionsinbetalningar eller kompensation under föräldraledigheten.

Förra året förhandlade Spotify om kollektivavtal med flera stora fackförbund. Parterna lyckades dock inte komma överens. I samband med att Spotify drog sig ur förhandlingarna kommenterade en talesperson saken så här i ett mejl till SVT:s ”Kulturnyheterna”:

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen, är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner.”

Men Jonas Sundberg, ordförande i fackklubben på Spotify, ger inte upp:

– Vi fortsätter att lyfta frågan om kollektivavtal.

Fotnot: Spotify har fått möjlighet att kommentera innehållet i den här artikeln, men har inte svarat.

Fakta/Kollektivavtal

En skriftlig överenskommelse mellan en facklig organisation och en enskild arbetsgivare eller ett arbetsgivarförbund om anställningsvillkor. Det finns ungefär 650 olika kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden som reglerar löner och villkor för just den bransch man verkar i. I verksamheter med kollektivavtal gäller avtalen för alla medarbetare, oavsett om de är med i facket eller inte.
(Källor: Svenskt Näringsliv)