Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Unga vuxna saknar ofta kunskap om grundläggande trygghetssystem. Det vill Titus Fridell, ordförande i Saco studentråd, ändra på.
– Vi vill att man är med i a-kassan när man börjar jobba. Det kan vara smart att bli medlem redan under studietiden, säger han.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström | Foto: SACO
Intresset för högre utbildningar är fortsatt stort i Sverige. Höstterminen 2023 var totalt 383 500 studenter registrerade för studier vid universitet och högskolor, enligt den senaste statistiken från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Det är en ökning med 11 100 studenter jämfört med året innan och nära den topp som nåddes under pandemiåren.
Titus Fridell studerar till gymnasielärare och har tre år kvar av sin utbildning. Just nu har han dock studieuppehåll för att vara ordförande för Saco studentråd.
Organisationen är partipolitiskt obunden, men ägnar sig åt politiskt påverkansarbete i frågor som är relevanta för studentsektionerna i Sacos alla 21 fackförbund.
Men Titus Fridell upplever att studenter generellt har ganska dålig koll på vad fackförbund och a-kassor är och hur de fungerar.
– De flesta börjar plugga ganska snabbt efter gymnasiet och då har man kanske ingen erfarenhet av vare sig arbetsliv eller arbetslöshet, säger han.
Titus Fridell, ordförande i Saco studentråd
Många har också en ansträngd ekonomi. Då kan det vara svårt att motivera utgiften ett medlemskap innebär – hur prisvärd den än är. I synnerhet om man läser en lång utbildning som innebär att det kommer att dröja innan man kommer ut i arbetslivet på allvar.
På Saco studentråds senaste kongress beslutade man att särskilt driva frågor om studiemedel, samt frågor om studenters trygghetssystem och koppling till arbetslivet.
Titus Fridell tycker att en stor del av ansvaret för att informera om fackförbund och a-kassa faller på arbetsmarknadens aktörer.
– Man kommer ju ofta i kontakt med arbetsmarknaden på något sätt under studietiden. Många jobbar extra vid sidan om och under sommaren. Då måste man få en ordentlig introduktion till yrkeslivet, säger Titus Fridell.
Skulle det kunna vara någonting att ta upp i undervisningen?
– Ja, det tror jag verkligen att man borde. Särskilt i program med studenter som kommer att jobba i branscher där man sällan får fasta heltidstjänster utan mer anställs i osäkra och tidsbegränsade projekt.
Organisation som samlar studentsektionerna från Sacos 21 fackförbund.
Gemensamt för de 21 fackförbunden är att de representerar personer med en akademisk utbildning.
Saco studentråd samlar 120 000 studentmedlemmar från 17 studentsektioner.
Läs mer på saco.se