Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Att bli medlem i a-kassan redan som student är en smart framtidsinvestering. Ju förr man går med, desto tidigare i karriären kan man få hjälp.
– Det känns bra att ha a-kassan som en trygghet, säger studenten Siri Enmark.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström | Foto: Jenny Jurnelius/Privat
Att plugga är att investera i sin framtid och förbättra sina möjligheter till arbete. Men ekonomin under studietiden är en utmaning. Många studenter har därför extrajobb under terminerna – och sommarjobb däremellan.
– Så fort man börjar jobba bör man gå med i a-kassan. Särskilt om man arbetar ordentligt under sommarlovet, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.
Så fort man börjar jobba bör man gå med i a-kassan
Detta eftersom man ska ha arbetat sex månader, minst 60 timmar per kalendermånad, för att få ersättning vid arbetslöshet.
– Många tror att den perioden måste hänga ihop, men så är det inte. Om man är student får man tillgodoräkna sig alla perioder av arbete om tiden emellan – så kallad överhoppningsbar tid – har ägnats åt heltidsstudier, förklarar Annika.
Därför är det viktigt att bli studerandemedlem i a-kassan så fort man fått ett jobb.
– Men vi kan inte ge rabatt på medlemsavgiften. Den är samma för alla. Det har att göra med att a-kassan är en försäkring och att villkoren är lagstadgade. Det innebär att det inte finns utrymme för oss att ge rabatter.
Hon menar att den som arbetat före sina studier och redan är medlem bör stanna kvar, även om ekonomin som student kan vara tuff. Att vara medlem i Akademikernas a-kassa kostar 130 kronor i månaden och Annika Stenberg menar att det är väl investerade pengar:
– Genom att stanna kvar försäkrar du den inkomst du hade före studierna. Visst kan man behöva prioritera bland utgifterna. Men för 130 kronor, det är väl knappt vad en pizza kostar, får du mycket trygghet om du hamnar mellan jobb, säger Annika.
130 kronor, det är väl knappt vad en pizza kostar, får du mycket trygghet om du hamnar mellan jobb
En person som insett värdet i att vara medlem i a-kassan är 24-åriga Siri Enmark. Hon har ett år kvar på masterprogrammet i statsvetenskap vid Umeå universitet. Siri Enmark är studerandemedlem i Akademikernas a-kassa och sommarjobbar just nu inom Kriminalvården.
– Jag har varit med i ett år ungefär, även om jag har extra- och sommarjobbat betydligt längre än så. Det är en bra försäkring ifall man skulle bli arbetslös eller på något sätt hamna utanför arbetsmarknaden, säger hon.
Siri Enmark har flera vänner på universitetet som också är studerandemedlemmar.
– Det känns bra att ha a-kassan som en trygghet, särskilt när man inte riktigt har någon tydlig bild av vad som händer efter att man har tagit examen, säger Siri.
Statistiken visar att många kan räkna med en anställning när de har pluggat klart och blivit akademiker. Men det går aldrig att vara helt säker, något som pandemin visade. Därför kallar Annika Stenberg på Akademikernas a-kassa medlemskapet för ”en framtidsförsäkring”:
– Eftersom man aldrig vet hur arbetsmarknaden utvecklar sig i framtiden är a-kassan en trygghet.
Ju mer du tjänar, desto mer kan du få i a-kassa om du skulle blir arbetslös innan du hittar drömjobbet.
Vissa väljer att arbeta med det man utbildar sig till, andra med något helt annat – det kan också ge dig chansen att koppla bort studierna helt. Din framtida arbetsgivare kommer att uppskatta både din breda erfarenhet och dina referenser.
Att hitta bra personal tar tid. Och för arbetsgivarna är det såklart smidigast att anställa någon som de redan känner. Ditt extrajobb kan alltså ge dig möjlighet att jobba heltid på sommaren.
Det är meningen att man ska ha kul under studietiden! Jobba så många timmar du känner att du kan, men prioritera både studier och kompisar.