Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Text: Lisa Wallström/Marczak & Utterström
I oktober 2025 införs inkomstbaserad a-kassa. Men hur kommer de nya reglerna se ut? Petter Broman på Akademikernas a-kassa reder ut begreppen.
Den största förändringen som genomförs i höst är att ersättningen ska grundas på inkomst i stället för arbetad tid. Det innebär att fler kan få rätt till a-kassa, men vissa med kortare tid och till lägre ersättning än i dag.
– Tidigare behövde man uppfylla ett arbetsvillkor baserat på antal arbetade timmar. Nu räcker det att ha haft inkomster över en viss nivå under fyra månader, vilket gör det möjligt för fler att snabbare kvalificera sig för ersättning från a-kassan, säger Petter Broman, utredare på Akademikernas a-kassa.
Samtidigt innebär omgörningen ökade krav på de arbetslösa eftersom ersättningsnivåerna sänks snabbare än tidigare.
– Att alla får sänkt ersättning efter längre tid i arbetslöshet är en stor förändring för våra medlemmar.
Sänkningen görs även i dag, men inte lika snabbt. Enligt nuvarande regler har alla rätt till ersättning i totalt 300 dagar.
De 200 första får man 80 procent av sin inkomst och därefter 70 procent. De nya reglerna innebär att ersättningen sänks till 70 procent av inkomsten redan efter 100 dagar.
Hur lång total ersättningsperiod man kommer att få varierar också och beror på hur länge man har haft inkomst från arbete innan man blev arbetslös. Ersättningstiden på 300 dagar ska bara gälla dem som haft regelbundna inkomster under hela det år som föregick arbetslösheten. De som inte har haft det får ersättning i antingen 100 eller 200 dagar.
Målet är att handläggningstiderna ska förkortas.
Målet är att handläggningstiderna ska förkortas.
– Inkomstuppgifterna som behövs för att klara kvalificeringsvillkoren ska hämtas direkt från Skatteverket, vilket minskar handläggningstiden för att bevilja rätt till ersättning, säger Petter Broman.
Det innebär att administrationen för arbetsgivare minskas, eftersom de slipper skicka in arbetsgivarintyg.
– En annan förändring är att ersättningen kommer att betalas ut månadsvis i stället för veckovis, vilket kan leda till fördröjningar för vissa medlemmar.
Dessutom kan det varje månad bli mer administrativt pyssel för arbetssökande, i alla fall om man blandar arbetslöshet med deltidsarbete, sjukskrivning eller vab. De månatliga ansökningarna för ersättning kräver att den arbetssökande redovisar fler detaljer om deltidsarbete, sjukdom eller andra ersättningar.
Men trots att tidsramen för att implementera det nya regelverket är tajt, så är Petter Broman mestadels positiv till förändringarna:
– Det kommer att gå snabbare och lättare att förstå om man kan få ersättning från a-kassan eller inte. Reglerna innebär att man gradvis får större nytta av att vara medlem i en a-kassa. Tidigare har det krävts tolv månaders medlemskap. Nu införs ett mellansteg där man redan efter sex månaders medlemskap kan få något högre ersättning. Det tror jag är bra, framförallt för alla som är nya på arbetsmarknaden.
För att ha rätt till ersättning måste du sammanlagt ha tjänat minst 120 000 kronor under de senaste tolv månaderna. Fyra av dessa månader ska du ha haft en inkomst på minst 11 000 kronor.
11 eller fler månader ger 300 dagars ersättning.
8, 9 eller 10 månader ger 200 dagar.
4, 5, 6 eller 7 månader ger 100 dagar.
Om du inte uppfyller kravet på lägsta årsinkomst, 120 000 kronor, men har haft tillräcklig inkomst, 11 000 kronor, under minst fyra sammanhängande månader kan du få en ersättningsperiod på 66 dagar.
(Källa: Regeringen.se)
1. Bredare kvalificeringsgrund
Tidigare behövde man uppfylla ett arbetsvillkor baserat på antal arbetade timmar. Nu räcker det att ha haft inkomster över en viss nivå under fyra månader, vilket gör det möjligt för fler att kvalificera sig.
2. Anpassning till moderna arbetsmarknadsförhållanden
Regelverket tar hänsyn till gigarbete, korta uppdrag och andra flexibla anställningar som inte passar in i det gamla systemet.
3. Snabbare beslut om ersättning
Inkomstuppgifter hämtas direkt från Skatteverket, vilket minskar handläggningstiden för att bevilja rätt till ersättning.
1. Högre krav på den arbetssökande
Månatliga ansökningar för ersättning kräver att den arbetssökande fyller i fler detaljer om arbetslöshet, deltidsarbete, sjukdom eller andra ersättningar.
2. Dubbel administration under övergångsperiod
Två parallella system gäller från oktober 2025. Gamla regler för dig som redan är arbetslös och nya regler för dig som blir arbetslös, vilket ställer högre krav på kommunikation och administration.