Mina sidor
Sök ersättning, fyll i dina tidrapporter,
kommunicera med din handläggare
Mitt medlemskap
Har jag betalat? Är jag medlem? Här kan
du kolla ditt medlemskap och swisha in avgiften.
För att logga in till våra e-tjänster behöver du en giltig e-legitimation (BankID) på din dator, smartphone eller surfplatta. Den använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter. Du skaffar e-legitimation via din internetbank.
Text: Lisa Wallström/ Marczak & Utterström
Lämna a-kassan när pensionen närmar sig? Nej, för den som står utanför och blir uppsagd riskerar en kalldusch.
– Många som saknar a-kassa som trygghet tvingas till förtidspensionering, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Att bli arbetslös på upploppet av arbetslivet är extra jobbigt. Efter 60 års ålder är det tufft att få ett nytt jobb. Sverige är faktiskt sämst i Norden på att anställa personer över 55 år, visar en ny rapport från Pluskommissionen.
– Därför är a-kassan så viktig och en stor trygghet. Med hjälp av den kan man klara sin ekonomi och slippa ta av sina pensionspengar i förväg. Måste man det får man en dubbel pensionssmäll, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Förutom att pensionen blir lägre, betalar man dessutom mycket högre skatt än om man hade gått i pension när det var tänkt.
– Det som är bra med a-kassan är att du åtminstone senarelägger pensionen ett tag, säger hon.
Enligt Trifa Chirehs beräkningar går man miste om mellan sex och sju procent av sin inkomst för varje år man tar ut sin pension i förtid.
– Det är betydligt bättre om inkomsten i stället är tryggad via a-kassan och en inkomstförsäkring, säger Trifa Chireh.
A-kassan är också allmänt pensionsgrundande, vilket inte gäller en inkomstförsäkring.
Att gå ur a-kassan på äldre dar, i tron att man inte riskerar att bli uppsagd efter många år på samma arbetsplats, är riskabelt. Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, har arbetsgivaren rätt att undanta tre anställda från turordningen. Det innebär att en medarbetare med en lång anställning bakom sig också kan bli uppsagd.
– Även om man jobbar i en stabil bransch kan oförutsedda saker hända. En sparbuffert är en bra start, men kombinerat med a-kassa och inkomstförsäkring får du ett mycket starkare skydd. I synnerhet om det drar ut på tiden innan du hittar ett nytt jobb, säger Trifa Chireh.
Vill man inte arbeta längre ska man ta pension och vill man få ett jobb ska man söka a-kassa.
Eftersom medellivslängden i Sverige ökar, måste vi arbeta allt längre.
– Man har infört en riktålder som ska följa medellivslängden i Sverige för när man kan ta ut full pension, i stället för den tidigare pensionsåldern på 65 år. År 2026 kommer riktåldern 67 år att gälla. Det innebär att man kan börja ta ut allmän pension tidigast när man är 64 år.
Men nya regler gäller även a-kassan, påpekar Trifa Chireh:
– Man har även höjt åldern för hur länge man är berättigad till a-kassa till 66 år.